Wat zijn ICO’s?

Informatief

Wie zich verdiept in de wereld van crypto currency, digitale valuta, komt vele nieuwe termen en afkortingen tegen. Wanneer de crypto currency wereld onbekend terrein is, kunnen deze afkortingen erg verwarrend zijn. 

ico's

Eén van deze veel gebruikte termen of afkortingen is ICO. ICO’s worden veel toegepast door nieuwe bedrijven die aan het opstarten zijn maar kunnen ook worden gebruikt voor crowdfunding acties. Hoog tijd dus om eens een kijkje te nemen naar de betekenis en de werking van de ICO’s.

De afkorting ICO

ICO

ICO is een afkorting voor het woord Initial Coin Offering.

De ICO is een manier waarop bedrijven de ontwikkelingen van diensten betalen. Bedrijven die willen opstarten en geld nodig hebben voor het uitwerken en realiseren van hun ideeën maken graag gebruik van ICO’s. Bij een ICO worden er digitale tokens verkocht waarbij gebruik wordt gemaakt van de blockchain technologie.

Voor iedereen die toegang tot het internet en een digitale portemonnee (de Digital Wallet) heeft, is het mogelijk om de tokens aan te schaffen. Deze digitale tokens kunnen zowel met euro’s of andere harde valuta gekocht worden alsmede met cryptomunten als de Bitcoin.

Investeren in een bedrijf

Mensen die vertrouwen hebben in het opstartende bedrijf dat de ICO’s verkoopt en de personen die de ideeën en projecten van het bedrijf willen financieren kunnen een ICO kopen. Het is als het ware een investering in het bedrijf. De ICO’s kunnen verschillende soorten van waarde hebben.

ico initial coin offering bitcoin digital electronic currency financial token exchange  fundraising concept

Ze kunnen bijvoorbeeld het recht geven op de ontwikkeling van een dienst of worden gebruikt als beloning. Daarnaast is het ook mogelijk dat ICO’s het recht geven op een deel van de verwachte winst van het bedrijf of vormen ze een aandeel in een project. De waarde van de ICO’s wordt op een later moment uitbetaald of uitgekeerd.

De risico’s van ICO’s

De ICO’s staan vaak buiten financieel toezicht. Er is hierdoor een gebrek aan regels en regulering. Door het gebrek aan financieel toezicht is een ICO erg anoniem. Echter zorgt dit er ook voor dat er verschillende risico’s kleven aan deze ICO’s. Zo is het mogelijk dat een bedrijf of persoon na de verkoop van al deze digitale tokens er met het geld vandoor gaat zonder de verkochte ICO’s uit te betalen. Het is dus belangrijk dat er zorgvuldig om wordt gegaan wanneer men van plan is om te investeren in een bedrijf doormiddel van het kopen van een ICO.

Weet waarin je investeert

Een ICO is dus een manier waarop opstartende bedrijven geld kunnen verkrijgen voor de ontwikkeling en de verdere opbouw van hun onderneming. Voor de investeerder is het een mooie manier om vertrouwen in een bedrijf te uiten of een wijze waarop op een later moment winst te behalen. Echter zijn de ICO’s door het gebrek aan regulering en financieel toezicht niet zonder risico’s. Het lijkt dan ook niet aan te raden om zonder enige voorkennis en verdere informatie geld te investeren in ICO’s.